Bardzo łatwe w przygotowaniu i zaskakująco dobre w smaku ciasto Kubuś na lekkim i puszystym spodzie biszkoptowym z masą budyniową na bazie soku marchewkowego i bitą śmietaną. Ciasto niezwykle smaczne, lekkie i nie za słodkie. Dodatkowo ładnie wygląda i doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu na ciasto Kubuś, ponieważ bardzo łatwo i szybko się je robi i naprawdę świetnie smakuje.
CIASTO NA SOKU „KUBUŚ” PRZEPIS
Składniki (na blaszkę o wymiarach 24×24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm)
Biszkopt
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 140 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Masa budyniowa z Kubusiem
- 700 ml soku Kubuś (dowolny smak, u mnie: marchew/jabłko/pomarańcza)
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
Masa śmietankowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml gorącej wody
Dodatkowo
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już szklista, zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj żółtka, jedno po drugim.
- Następnie do masy dodaj przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.
- Przygotowaną masę przełóż do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz przez 30 minut, do tzw suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt odstaw do przestygnięcia.
Masa budyniowa z Kubusiem
- 500 ml soku Kubuś przelej do rondelka i zagotuj. W pozostałych 200 ml soku rozpuść proszki budyniowe, które następnie przelej do rondelka.
- Całość gotuj na małym ogniu i mieszaj do uzyskania gęstej masy.
- Gorącą masę przelej na biszkopt i pozostaw do przestygnięcia.
Masa śmietankowa
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlej przestygniętą żelatynę.
- Gotową masę przełóż na ciasto.
- Wierzch ciasta posyp startą na tatce czekoladą.
- Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.