ciasto z soku kubuś

Bardzo łatwe w przygotowaniu i zaskakująco dobre w smaku ciasto Kubuś na lekkim i puszystym spodzie biszkoptowym z masą budyniową na bazie soku marchewkowego i bitą śmietaną. Ciasto niezwykle smaczne, lekkie i nie za słodkie. Dodatkowo ładnie wygląda i doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu na ciasto Kubuś, ponieważ bardzo łatwo i szybko się je robi i naprawdę świetnie smakuje.

CIASTO NA SOKU „KUBUŚ” PRZEPIS

Składniki (na blaszkę o wymiarach 24×24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm)

Biszkopt

  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • 140 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masa budyniowa z Kubusiem

  • 700 ml soku Kubuś (dowolny smak, u mnie: marchew/jabłko/pomarańcza)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

Masa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml gorącej wody

Dodatkowo

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej

Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już szklista, zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj żółtka, jedno po drugim.
  • Następnie do masy dodaj przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.
  • Przygotowaną masę przełóż do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz przez 30 minut, do tzw suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt odstaw do przestygnięcia.

Masa budyniowa z Kubusiem

  • 500 ml soku Kubuś przelej do rondelka i zagotuj. W pozostałych 200 ml soku rozpuść proszki budyniowe, które następnie przelej do rondelka.
  • Całość gotuj na małym ogniu i mieszaj do uzyskania gęstej masy.
  • Gorącą masę przelej na biszkopt i pozostaw do przestygnięcia.

Masa śmietankowa

  • Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlej przestygniętą żelatynę.
  • Gotową masę przełóż na ciasto.
  • Wierzch ciasta posyp startą na tatce czekoladą.
  • Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
ciasto kubuś
przepis na ciasto kubuś

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!