Ryba po grecku to bardzo popularne danie świąteczne. U nas w domu pojawia się także w ciągu roku, kiedy tylko najdzie nas na nie ochota. W tej potrawie najważniejszy jej sos grecki, bo to właśnie on nadaje rybie charakterystycznego smaku.
Jak zrobić sos grecki do ryby? Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na domowy sos grecki do ryby, który z pewnością Wam posmakuje. Jest prosty, łatwy i szybki.
SOS GRECKI DO RYBY
Składniki
- 1 kg marchewki
- 250 g pietruszki
- 1 por
- 2 cebule
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta mielonego chilli
- 1 mały przecier pomidorowy
Wykonanie
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, pora w półkrążki. Następnie podsmażyć na odrobinie masła.
- Marchewkę i pietruszkę pokroić w kosteczkę i dodać do cebuli i pora. Całość smażyć do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, rozpuszczony w 120 ml wody. Kolejno doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką. Opcjonalnie dodać szczyptę chilli.