Szakszuka, czyli jajka duszone w pomidorach to prosta i smaczna propozycja na śniadanie lub kolację. Danie niezwykle proste w przygotowaniu, smaczne i sycące! Jeśli zrobisz ją raz, na pewno będziesz do niej powracać.
Przepis na szakszukę jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Wszystko przygotowuje się na jednej patelni i serwuje na ciepło. Szakszuka najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba, która na końcu przyda się do dokładnego wyjedzenia sosu. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
SZAKSZUKA PRZEPIS
Czas przygotowania: 25 minut | Porcja dla 2 osób
Składniki
- krojone pomidory w puszce (400 g)
- 6 jajek
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Smaż przez kilka minut.
2. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy. Całość wymieszaj i duś na średnim ogniu przez około 10 minut (aby część wody z pomidorów wyparowała i sos stał się gęstszy).
3. Łyżką zrób w sosie niewielkie wgłębienia, do których następnie wbijaj pojedynczo jajka.
4. Patelnię przykryj pokrywką i duś potrawę do momentu ścięcia się białek.
5. Gotowe danie udekoruj zieleniną.