Wieniec pizzowy to idealny pomysł na ciepłą przekąskę. Jest bardzo smaczny, łatwy do zrobienia i co najważniejsze składa się z prostych składników.
Taki wieniec pizzowy idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Możemy zaserwować go podczas spotkania ze znajomymi, na rodzinnym spotkaniu czy nawet podczas Świąt. Bardzo fajnie smakuje w wersji na ciepło i na zimno. Polecam serwować go z dodatkiem ketchupu lub sosu czosnkowego. Zapraszam na przepis!
PIZZOWY WIENIEC – PRZEPIS
Składniki
CIASTO
- 450 g mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 9 g drożdży instant
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
NADZIENIE
- 125 g żółtego sera
- 150 g szynki z kurczaka
- 2 garści kukurydzy
- 1/2 papryki czerwonej
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka passaty pomidorowej
- szczypta bazylii
DODATKOWO
- 1 jajko
Wykonanie
- Do miseczki przekładamy drożdże oraz cukier. Wlewamy ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Kolejno dodajemy jajka, płynne masło, sól praz pieprz. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
- Ser żółty oraz szynkę ścieramy na tarce. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Do miski przekładamy ser, szynkę, kukurydzę, ketchup. passate oraz przyprawy, mieszamy.
- Przygotowany farsz rozprowadzamy na rozwałkowanym cieście, a następnie zwijamy w roladę. Kolejno kroimy ją na roladki o szerokości 3 cm. Przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, układając je w kształt koła.
- Wieniec pizzowy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi przyprawami. Całość odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.