Wieniec pizzowy to idealny pomysł na ciepłą przekąskę. Jest bardzo smaczny, łatwy do zrobienia i co najważniejsze składa się z prostych składników. 

Taki wieniec pizzowy idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Możemy zaserwować go podczas spotkania ze znajomymi, na rodzinnym spotkaniu czy nawet podczas Świąt. Bardzo fajnie smakuje w wersji na ciepło i na zimno. Polecam serwować go z dodatkiem ketchupu lub sosu czosnkowego. Zapraszam na przepis!

PIZZOWY WIENIEC – PRZEPIS

Składniki

CIASTO

  • 450 g mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 9 g drożdży instant
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła

NADZIENIE

  • 125 g żółtego sera
  • 150 g szynki z kurczaka
  • 2 garści kukurydzy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka passaty pomidorowej
  • szczypta bazylii

DODATKOWO

  • 1 jajko

Wykonanie

  • Do miseczki przekładamy drożdże oraz cukier. Wlewamy ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Kolejno dodajemy jajka, płynne masło, sól praz pieprz. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
  • Ser żółty oraz szynkę ścieramy na tarce. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Do miski przekładamy ser, szynkę, kukurydzę, ketchup. passate oraz przyprawy, mieszamy.
  • Przygotowany farsz rozprowadzamy na rozwałkowanym cieście, a następnie zwijamy w roladę. Kolejno kroimy ją na roladki o szerokości 3 cm. Przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, układając je w kształt koła.
  • Wieniec pizzowy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi przyprawami. Całość odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!