Pyszne domowe wafle knoppers! Każdy je uwielbia i chętnie się niemi zajada! W tym wpisie pokaże Wam jak przygotować wafle knoppers w domu. Są naprawdę bardzo łatwe do zrobienia i smakują niczym prawdziwe knoppersy. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
Domowe wafle knoppers do idealna przekąska dla dzieci, jak i dorosłych. Jestem pewna, że Wam równiez posmakują 🙂
WAFLE KNOPPERS – PRZEPIS
Składniki
- 3 duże wafle
- 400 g miękkiego masła
- 150 ml mleka
- 300 g mleka w proszku (niebieskie)
- 4 łyżki kakao
- 120 g cukru
- 1 szklanka orzeszków ziemnych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
- Mleko przelać do rondelka, dodać cukier i podgrzewać, do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mleko z cukrem odstawić by nieco przestygło.
- Masło utrzeć na puch, kiedy zrobi się już jasne i puszyste, zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać mleko w proszku na przemian z mlekiem z cukrem. Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao oraz połowę posiekanych orzechów.
- Na desce położyć wafla, wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim waflem a na nim rozprowadzić masę śmietankową. Przykryć trzecim waflem i docisnąć. Wafle zawinąć w papier, wstawić do lodówki i docisnąć czymś ciężkim.
- Po kilku godzinach wafle wyjąć z lodówki i przygotować polewę. Czekoladę ze śmietanką połączyć w kąpieli wodnej. Polewę rozprowadzić po waflu i posypać orzechami.