Kokosowe ciasteczka

Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na pyszne ciastka kokosowe. Ciasteczka są kruche, delikatne i idealnie nadają się do kawy jako słodki i lekki deser.

Ciasteczka kokosowe są ekspresowe w przygotowaniu i składają się z zaledwie kilku prostych składników, które większość ma w swojej kuchni. Do ich wykonania potrzeba jedynie białek, cukru, wiórek kokosowych i odrobinę olejku o smaku waniliowym. Dodatkowo mogą być długo przechowywane i nie stracą na swoim smaku. Ważne tylko, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, by zbytnio nie wyschły. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

CIASTECZKA KOKOSOWE PRZEPIS

Składniki

  • 300 g wiórków kokosowych
  • 4 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • kilka kropel oleju waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce.

2. Na koniec do ubitych białek dodać wiórki kokosowe oraz kilka kropel olejku waniliowego. Całość delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.

3. Z gotowej masy uformować kuleczki, a następnie ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.

4. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

szybkie ciastka kokosowe
ciastka kokosowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.4 / 5. Oddanych głosów: 9

Udostępnij!