Ciasto jajko sadzone

Efektowne i pyszne ciasto jajko sadzone bez pieczenia. Idealne na Wielkanoc i inne uroczystości. Ciasto jajko sadzone jest niesamowicie lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach!

Przepis na ciasto jajko sadzone jest niesamowicie prosty, a jego wyglądem i smakiem z pewnością zachwycicie każdego gościa. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO JAJKO SADZONE

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 2 galaretki krystaliczne
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • 16 okrągłych biszkoptów
  • 9 połówek brzoskwiń z syropu
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 400 ml gorącej wody

Wykonanie

  1. Do 400 ml gorącej wody wsypujemy dwie galaretki krystaliczne. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

  2. Twaróg przekładamy do miski, wlewamy przestygniętą galaretkę i mieszamy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej masy.

  3. Śmietankę kremówkę ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru.

  4. Ubitą śmietankę dodajemy do masy serowej, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by masa zaczęła tężeć.

  5. Na dno formy 24×24 wyłożonej papierem do pieczenia układamy okrągłe biszkopty. Na nie delikatnie wykładamy masę serową. Wierzch masy wyrównujemy i odstawiamy do lodówki do stężenia.

  6. W 400 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę krystaliczną, odstawiamy do lekkiego stężenia.

  7. Na wierzchu ciasta układamy brzoskwinie, a na nie wlewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto jajko sadzone przepis
Przepis na ciasto jajko sadzone

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!