Ciasto jajko sadzone

Efektowne i pyszne ciasto jajko sadzone bez pieczenia. Idealne na Wielkanoc i inne uroczystości. Ciasto jajko sadzone jest niesamowicie lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach!

Przepis na ciasto jajko sadzone jest niesamowicie prosty, a jego wyglądem i smakiem z pewnością zachwycicie każdego gościa. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO JAJKO SADZONE

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 2 galaretki krystaliczne
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • 16 okrągłych biszkoptów
  • 9 połówek brzoskwiń z syropu
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 400 ml gorącej wody

Wykonanie

  1. Do 400 ml gorącej wody wsypujemy dwie galaretki krystaliczne. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

  2. Twaróg przekładamy do miski, wlewamy przestygniętą galaretkę i mieszamy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej masy.

  3. Śmietankę kremówkę ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru.

  4. Ubitą śmietankę dodajemy do masy serowej, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by masa zaczęła tężeć.

  5. Na dno formy 24×24 wyłożonej papierem do pieczenia układamy okrągłe biszkopty. Na nie delikatnie wykładamy masę serową. Wierzch masy wyrównujemy i odstawiamy do lodówki do stężenia.

  6. W 400 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę krystaliczną, odstawiamy do lekkiego stężenia.

  7. Na wierzchu ciasta układamy brzoskwinie, a na nie wlewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto jajko sadzone przepis
Przepis na ciasto jajko sadzone
Udostępnij!