Zapiekanka obiadowa z pierożkami tortellini

Tortellini to nic innego jak włoskie pierożki, które można zakupić z różnego rodzaju nadzieniem. U mnie zazwyczaj gości wersja z grzybami lub serem. Pierożki tortellini można wykorzystać do przygotowania wielu smacznych sałatek, ale także dań obiadowych.

Tym razem w naszym domu zagościła na obiad zapiekanka z pierożkami tortellini, z dodatkiem mięsa mielonego. Wybrałam mięso drobiowe, które możecie zastąpić także wieprzowiną. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna, sycąca, idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ OBIADOWĄ Z PIEROŻKAMI TORTELLINI

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego drobiowego
  • 250 g pierożków tortellini z grzybami
  • 200 g żółtego sera
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Pierożki tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w osolonej wodzie.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor na odrobinie masła.
  • Do cebuli dodajemy mięso, całość dusimy do momentu, aż mięso będzie odpowiednio usmażone.
  • W kolejnym kroku do mięsa dodajemy passatę pomidorową, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól oraz pieprz. Dusimy przez 5 minut.
  • Patelnie zdejmujemy z gazu i wykładamy na nią tortellini, delikatnie mieszamy.
  • Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym na tarce serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20- 25 minut.
Zapiekanka z pierożkami tortellini
Przepis na zapiekankę z tortellini
domowa zapiekanka z tortellini

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!