Tortellini to nic innego jak włoskie pierożki, które można zakupić z różnego rodzaju nadzieniem. U mnie zazwyczaj gości wersja z grzybami lub serem. Pierożki tortellini można wykorzystać do przygotowania wielu smacznych sałatek, ale także dań obiadowych.
Tym razem w naszym domu zagościła na obiad zapiekanka z pierożkami tortellini, z dodatkiem mięsa mielonego. Wybrałam mięso drobiowe, które możecie zastąpić także wieprzowiną. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna, sycąca, idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ OBIADOWĄ Z PIEROŻKAMI TORTELLINI
Składniki
- 400 g mięsa mielonego drobiowego
- 250 g pierożków tortellini z grzybami
- 200 g żółtego sera
- 1 średniej wielkości cebula
- 250 g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Pierożki tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w osolonej wodzie.
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor na odrobinie masła.
- Do cebuli dodajemy mięso, całość dusimy do momentu, aż mięso będzie odpowiednio usmażone.
- W kolejnym kroku do mięsa dodajemy passatę pomidorową, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól oraz pieprz. Dusimy przez 5 minut.
- Patelnie zdejmujemy z gazu i wykładamy na nią tortellini, delikatnie mieszamy.
- Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym na tarce serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20- 25 minut.