domowy kebab

Dzisiejsza propozycja na pyszny obiad to domowy kebab. W ciągu ostatnich lat kebab stał się jedną z najbardziej popularnych potraw typu „fast food”. Nic w tym dziwnego, jego wyśmienity smak zachwycił nie jedno podniebienie i wywołał szeroki uśmiech na wielu twarzach. Do tego jest pożywny i syty. Jak zrobić kebaba w domu? Poniżej znajdziecie przepis na domowego kebaba z kurczakiem w bułce, który smakuje lepiej niż ten kupiony na mieście!

DOMOWY KEBAB PRZEPIS

Składniki

  • 3 bułki do kebaba
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 100 g sera feta
  • 1/3 sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • garść oliwek czarnych
  • 1 czerwona cebula
  • przyprawa kebab
  • 400 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Filet z kurczaka pokroić na kawałki, posypać przyprawą do kebaba, solą oraz pieprzem i odstawić na 30 minut.

2. W tym czasie, gdy mięso się marynuje przygotować pozostałe składniki i sos. Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki, ogórki i pomidory pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w piórka, oliwki w plasterki. Ser feta pokroić w kosteczkę.

3. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Wymieszać.

4. Kurczaka usmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor. Bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i podpiec przez około 4-5 minut. Można również podgrzać w opiekaczu.

5. Gorące bułki naciąć w taki sposób aby zrobić kieszeń. Posmarować sosem, ułożyć kilka listków sałaty, następnie kilka kawałków mięsa, ser feta i resztę pokrojonych warzyw. Domowy kebab gotowy!

domowy kebab przepis
przepis na kebaba


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!