Zapiekanka Smakosza

Zapiekanka smakosza to pyszne, a jednocześnie nietuzinkowe danie obiadowe. Proste w przygotowaniu, oryginalne w smaku, idealne dla każdego smakosza domowych zapiekanek obiadowych.

Ta prosta w wykonaniu zapiekanka smakosza jest łatwa do odgrzania, zachowując swój cudowny smak. Dzięki temu możemy ją przygotować na kilka dni, nie martwiąc się codziennie o ciepły posiłek.

Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować zapiekankę smakosza. Przepis jest bardzo łatwy, więc zapraszam do pichcenia.

ZAPIEKANKA SMAKOSZA – PRZEPIS

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 200 g żółtego sera
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 kromek chleba tostowego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka

Wykonanie

  • Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła. Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dusimy do zarumienienia się cebuli.
  • Paprykę kroimy w kosteczkę i przekładamy na patelnię.
  • Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką. Przekładamy na patelnię i dusimy do momentu, aż mięso nabierze koloru. Kolejno dodajemy ketchup, kukurydze i dusimy przez 5 minut.
  • Chleb tostowy kroimy w kosteczkę i wykładamy nim dno naczynia żaroodpornego. Następnie wykładamy zawartość patelni. Całość posypujemy startym na tarce serem żółtym. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Zapiekanka Smakosza przepis
Zapiekanka Smakosza przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 32

Udostępnij!