Zapiekanka smakosza to pyszne, a jednocześnie nietuzinkowe danie obiadowe. Proste w przygotowaniu, oryginalne w smaku, idealne dla każdego smakosza domowych zapiekanek obiadowych.
Ta prosta w wykonaniu zapiekanka smakosza jest łatwa do odgrzania, zachowując swój cudowny smak. Dzięki temu możemy ją przygotować na kilka dni, nie martwiąc się codziennie o ciepły posiłek.
Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować zapiekankę smakosza. Przepis jest bardzo łatwy, więc zapraszam do pichcenia.
ZAPIEKANKA SMAKOSZA – PRZEPIS
Składniki
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 400 g mięsa mielonego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 200 g żółtego sera
- 4 łyżki ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 kromek chleba tostowego
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Wykonanie
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła. Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dusimy do zarumienienia się cebuli.
- Paprykę kroimy w kosteczkę i przekładamy na patelnię.
- Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką. Przekładamy na patelnię i dusimy do momentu, aż mięso nabierze koloru. Kolejno dodajemy ketchup, kukurydze i dusimy przez 5 minut.
- Chleb tostowy kroimy w kosteczkę i wykładamy nim dno naczynia żaroodpornego. Następnie wykładamy zawartość patelni. Całość posypujemy startym na tarce serem żółtym. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.