Zapiekanka z boczkiem i jajkiem

Zapiekanka z boczkiem i jajkiem należy do dań, które potrafią oczarować swoim smakiem i prostotą wykonania. To niezwykle sycący posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Zapiekanka obiadowa z boczkiem i jajkiem jest bardzo uniwersalna, a zarazem oryginalna w smaku. Z pewnością zachwyci Waszych domowników. Zapraszam na przepis!

ZAPIEKANKA Z BOCZKIEM I JAJKIEM – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 5 jajek
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 150 g boczku w słupkach
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • cukier

Wykonanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka, zalać wodą, osolić i zagotować. Gotować przez około 10 minut. Po upływie czasu odcedzić.

  2. Boczek podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem chwilkę podsmażać, do zarumienienia się cebuli.

  3. Na patelnie wyłożyć pomidory z puszki, dodać słodką paprykę, sól, pieprz, szczyptę cukru, papryki ostrej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przemieszać i podsmażać razem przez 10 minut.

  4. Naczynie żaroodporne natłuścić, wyłoży połowę ziemniaków, połowę sosu z patelni, połowę mozzarelli, pozostałe ziemniaki, sos z patelni i mozzarella.

  5. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut, Po czasie na zapiekankę wbić jajka, posolić i wstawić do piekarnika na około 10 minut.
zapiekanka z boczkiem i jajkiem przepis
przepis na zapiekankę z boczkiem i jajkiem
zapiekanka obiadowa z boczkiem i jajkiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 53

Udostępnij!