Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym to fajne połączenie smaków w jednym daniu. To doskonały pomysł na danie wielkanocne, a także pachnący obiad. Można ją serwować z pieczywem lub tradycyjnym ziemniakami.

Przepis na białą kiełbasę w sosie chrzanowym jest bardzo prosty, a całe danie robi się naprawdę ekspresowo. Polecam wypróbować przepis, gwarantuję, że każdy będzie zachwycony.

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W SOSIE CHRZANOWYM – PRZEPIS

Składniki

  • 5-6 białych kiełbasek
  • 1 duża cebula
  • 180 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżeczka tartego chrzanu

Wykonanie

  • Do garnka przekładamy kiełbasę, zalewamy zimną wodą i podgrzewamy na małym ogniu. W taki sposób parzymy kiełbasę. Kiedy woda zacznie wrzeć, zdejmujemy kiełbasę i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Naczynie z kiełbasą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na odrobinie oliwy do zarumienienia.
  • Śmietankę łączymy z chrzanem i mlekiem. Całość przekładamy do cebuli i mieszamy. Dodajemy również majeranek, szczyptę soli oraz pieprzu.
  • Sos chrzanowy przekładamy do kiełbasy i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 40 minut.
Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!