Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym to fajne połączenie smaków w jednym daniu. To doskonały pomysł na danie wielkanocne, a także pachnący obiad. Można ją serwować z pieczywem lub tradycyjnym ziemniakami.
Przepis na białą kiełbasę w sosie chrzanowym jest bardzo prosty, a całe danie robi się naprawdę ekspresowo. Polecam wypróbować przepis, gwarantuję, że każdy będzie zachwycony.
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W SOSIE CHRZANOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 5-6 białych kiełbasek
- 1 duża cebula
- 180 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżeczka tartego chrzanu
Wykonanie
- Do garnka przekładamy kiełbasę, zalewamy zimną wodą i podgrzewamy na małym ogniu. W taki sposób parzymy kiełbasę. Kiedy woda zacznie wrzeć, zdejmujemy kiełbasę i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Naczynie z kiełbasą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na odrobinie oliwy do zarumienienia.
- Śmietankę łączymy z chrzanem i mlekiem. Całość przekładamy do cebuli i mieszamy. Dodajemy również majeranek, szczyptę soli oraz pieprzu.
- Sos chrzanowy przekładamy do kiełbasy i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 40 minut.