chruściki przepis

Chrupiące, kruche i lekkie chruściki (faworki) to idealna propozycja zarówno na tłusty czwartek jak i weekendowy deser. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne.

Chruściki są łatwiejsze do zrobienia niż pączki i ich przygotowanie zajmuje mniej czasu. Nie wymagają wyszukanych składników, często znajdziemy je w domu i nie trzeba robić specjalnych zakupów. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na chruściki i jak zwykle zachęcam do zrobienia!

CHRUŚCIKI – PRZEPIS

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2 litry oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

1. Mąkę przesiać do miski, Dodać żółtka, śmietanę, cukier puder, szczyptę soli i spirytus. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.

2. Obie części rozwałkować na cienkie placki. Następnie wyciąć prostokąty o szerokości ok. 3 cm i długości 10 cm.

3. W środku każdego prostokąta zrobić nacięcie, przez które należy przełożyć jeden koniec ciasta, aby utworzył się węzeł.

4. W szerokim garnku rozgrzać olej. Partiami smażyć chruściki na złoty kolor z obu stron.

5. Usmażone chruściki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

6. Na koniec posypać cukrem pudrem.

faworki przepis
Udostępnij!