Ciasto brzoskwinka

Ciasto brzoskwinka to delikatne ciasto o wyjątkowym smaku. Składa się z trzech warstw, puszystego biszkopta, delikatnej masy z kawałkami czekolady oraz galaretki z kawałkami brzoskwiń.

To smakowite ciasto jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzi się na każdą nadarzającą się okazję. Będzie idealnym wyborem na święta, domowe imprezy, spotkania z przyjaciółmi czy po prostu kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

CIASTO BRZOSKWINKA – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

GALARETKA Z BRZOSKWINIAMI

  • 2 galaretki cytrynowe
  • duża puszka brzoskwiń w syropie

MASA ŚMIETANKOWA

  • 830 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • 1/3 szklanki wody

Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka jajek ubić na pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, miksować do połączenia składników. Kolejno wsypać proszek, mąkę i wymieszać łyżką.
  • Tradycyjną blachę 24×35 wyścielić papierem, biszkopt przelać do formy.
  • Piec 25-30 minut w 180 stopniach.

MASA ŚMIETANKOWA

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestygnięcia
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem.
  • Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę.
  • Cienkim strumieniem wlać przestudzoną żelatynę do śmietanki, ciągle ją mieszając. Dodać pokrojoną czekoladę, wymieszać.
  • Masę rozsmarować na przestygniętym biszkopcie.

GALARETKA Z BRZOSKWINIAMI

  • Galaretki cytrynowe rozpuścić w 800 ml wody.
  • Brzoskwinie wyjąc z zalewy, pokroić w kostkę. Dodać je do tężejącej galaretki, całość rozprowadzić na cieście. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Ciasto brzoskwinka przepis
Ciasto brzoskwinka przepis






Udostępnij!