Ciasto czekoladowe bez miksera

Ciasto bez miksera? To możliwe! Oto przepis na pyszne ciasto czekoladowe, które przygotujecie w kilka chwil.

Ciasto bez miksera to doskonała opcja dla każdego łasucha, któremu zależy na przyrządzeniu pysznego deseru bez konieczności uruchamiania wielu kuchennych sprzętów. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, a jego smak oczaruje niejedno podniebienie. Jeśli lubicie takie szybkie i efektowne ciasta, koniecznie musicie wypróbować ten przepis na ciasto czekoladowe bez miksera.

CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MIKSERA

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki powidła śliwkowego (można użyć innego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie

1. Do miski przesiać mąkę i dodać cukier. Następnie wlać mleko, olej i dodać powidła śliwkowe. Całość wymieszać za pomocą łyżki.

2. Kolejno dodać jajka, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać.

3. Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 45 minut, do tzw suchego patyczka.

4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką i polać nią przestygnięte ciasto.

szybkie ciasto bez miksera
wilgotne ciasto czekoladowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!