Bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami

Bułeczki drożdżowe z budyniem, truskawkami i kruszonką to świetna propozycja na słodką przekąskę w ciągu dnia. Przepis jest bardzo prosty, a same bułeczki mięciutkie i puszyste. Jednym słowem przepyszne!

W naszym przepisie stawiamy na prostotę. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i chwila wolnego czasu. Gwarantujemy, że drożdżówki z budyniem i truskawkami przygotowane według tej receptury, posmakują domownikom i znikną z blaszki w mgnieniu oka!

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI PRZEPIS

Składniki / 10 sztuk

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Nadzienie

  • ok. 10 truskawek
  • 1 budyń śmietankowy

Kruszonka

  • 20 g zimnego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

1. Do miseczki wrzucić pokruszone drożdże, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Następnie wlać ciepłe mleko i całość dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

2 Do misy miksera dodać przesianą mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Wlać rozczyn, wymieszać łyżką i na koniec wbić jajko. Końcówką z hakiem lub ręcznie wyrobić ciasto.

3. Gdy ciasto będzie już odpowiednio wyrobione, wlać roztopione i przestudzone masło. Całość wyrabiać jeszcze kilka minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

4. W tym czasie zagotować budyń wg instrukcji na opakowaniu i pozostawić do przestygnięcia.

5. Składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić palcami na okruchy.

6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i chwile wyrabiać.

7. Następnie z ciasta odrywać kawałki i formować placuszki o grubości ok. 1 cm.

8. Placki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.

9. Po tym czasie, w każdym placku zrobić wgłębienie przy pomocy szklanki i nałożyć porcję budyniu oraz pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Całość posypać kruszonką.

10. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 20 minut, funkcja grzania góra-dół.

drożdżówki z budyniem i truskawkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 7

Udostępnij!