Ogórki w miodowej zalewie

Ogórki w zalewie miodowej to super pomysł na przetwory na zimę. Te pyszne kawałki ogórków w zalewie miodowej to fajny dodatek do obiadu, a także fajna przekąska na domowe imprezy. Same sobie są przekąską, ale można je również wykorzystać na przykład do koreczków.

Zapraszam wszystkich miłośników domowych przetworów z ogórków do wypróbowania przepisu. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni ich smakiem, a także prostotą wykonania.

Polecam również ogórki kanapkowe z kurkumą.

OGÓRKI W ZALEWIE MIODOWEJ – PRZEPIS

Składniki

  • 2 kg świeżych ogórków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki gorczycy białej
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego

Zalewa

  • 1 l wody
  • 220 g cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 200 ml octu
  • 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej

Wykonanie

  • Do garnka wlać wodę, dodać ocet, cukier oraz sól. Całość zagotować, co jakiś czas mieszając, by składniki się połączyły. Odstawić do przestygnięcia. Do letniej zalewy dodać miód i wymieszać do połączenia.
  • Ogórki umyć w zimnej wodzie. Pokroić na plastry o grubości 2-3 cm. 
  • Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.
  • Do czterech słoików przełożyć pokrojoną cebulę, liść laurowy, po 1/2 ząbka czosnku, 2 ziarna pieprzu, 2 ziela angielskie oraz 1/2 łyżeczki gorczycy, oraz pokrojone ogórki. Całość zalać zalewą, mocno zakręcić i zapasteryzować.
  • Pasteryzacja: Dno dużego garnka wyścielić ściereczką, ułożyć słoiki. Zalać wodą do 3/4 wysokości i podgrzewać do zagotowania. Gotować 10 minut. Słoiki wyjąc, ustawić do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Pozostawić do przestygnięcia. 
Ogórki w miodzie
Ogórki z miodem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.9 / 5. Oddanych głosów: 11

Udostępnij!