Ogórki w zalewie miodowej to super pomysł na przetwory na zimę. Te pyszne kawałki ogórków w zalewie miodowej to fajny dodatek do obiadu, a także fajna przekąska na domowe imprezy. Same sobie są przekąską, ale można je również wykorzystać na przykład do koreczków.
Zapraszam wszystkich miłośników domowych przetworów z ogórków do wypróbowania przepisu. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni ich smakiem, a także prostotą wykonania.
Polecam również ogórki kanapkowe z kurkumą.
OGÓRKI W ZALEWIE MIODOWEJ – PRZEPIS
Składniki
- 2 kg świeżych ogórków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 2 łyżeczki gorczycy białej
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 8 ziaren ziela angielskiego
Zalewa
- 1 l wody
- 220 g cukru
- 5 łyżek miodu
- 200 ml octu
- 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej
Wykonanie
- Do garnka wlać wodę, dodać ocet, cukier oraz sól. Całość zagotować, co jakiś czas mieszając, by składniki się połączyły. Odstawić do przestygnięcia. Do letniej zalewy dodać miód i wymieszać do połączenia.
- Ogórki umyć w zimnej wodzie. Pokroić na plastry o grubości 2-3 cm.
- Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.
- Do czterech słoików przełożyć pokrojoną cebulę, liść laurowy, po 1/2 ząbka czosnku, 2 ziarna pieprzu, 2 ziela angielskie oraz 1/2 łyżeczki gorczycy, oraz pokrojone ogórki. Całość zalać zalewą, mocno zakręcić i zapasteryzować.
- Pasteryzacja: Dno dużego garnka wyścielić ściereczką, ułożyć słoiki. Zalać wodą do 3/4 wysokości i podgrzewać do zagotowania. Gotować 10 minut. Słoiki wyjąc, ustawić do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Pozostawić do przestygnięcia.