Ciasto mokka

Ciasto mokka to wyśmienity deser o smaku kawowo-kajmakowym. Jest bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. 

Jeśli potrzebujecie alternatywy dla tradycyjnej kawy w filiżance, ciasto mokka będzie idealnym wyborem. Przygotowane jest na puszystym biszkopcie, z dodatkiem delikatnej masy, słodkiego kajmaku oraz słonych krakersów. Całość smakuje wyśmienicie! Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis.

CIASTO MOKKA – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia

MASA ŚMIETANKOWO – KAWOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 1/2 szklanki cukru pudru   

DODATKOWO

  • krakersy
  • 2/3 puszki masy kajmakowej 
  • 70 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijać.
  • Dodać po jednym żółtku, zmniejszając obroty miksera, ciągle ubijać. 
  • Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać bardzo delikatnie szpatułką.
  • Masę przełożyć do blachy 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec przez 20 minut w 180 stopniach.

MASA ŚMIETANKOWO-KAWOWA

  • Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.  
  • Śmietankę 30% ubić razem z cukrem pudrem.
  • Dodać do masy żelatynę, wymieszać. Masę podzielić na 2 równe części. 
  • Kawę rozpuścić w 3-4 łyżkach ciepłej wody.  Lekko przestudzić, przelać do jednej z dwóch części masy. Wymieszać i rozsmarować na biszkopcie, przykryć krakersami. 
  • Na krakersach rozsmarować masę kajmakową. 
  • Drugą część masy śmietanowej wyłożyć na kajmak.
  • Czekoladę zetrzeć na tarce, wyłożyć na ciasto. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto mokka przepis
Ciasto mokka przepis
Udostępnij!