Pyszne ciasto z dżemem żurawinowym i bezą makową. Idealna propozycja na świąteczny stół i nie tylko. Zapraszam wszystkich miłośników domowych wypieków na przepyszne ciasto z bezą makową, delikatnym kremem, dżemem żurawinowym a całość przygotowana na puszystym biszkopcie. Wszystkie te warstwy idealnie się ze sobą komponują. Do przygotowania ciasta zainspirował mnie przepis ze strony przepiski.pl.
PRZEPIS NA CIASTO Z DŻEMEM ŻURAWINOWYM I BEZĄ MAKOWĄ
BISZKOPT
- 3 jajka
- 80 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
BEZA MAKOWA
- 4 białka rozmiar L
- 200 g drobnego cukru
- 4 łyżki suchego maku
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix (opcjonalnie)
GALARETKA Z ŻURAWINĄ
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 słoik dżemu żurawinowego (280 g)
- 300 ml gorącej wody
Wykonanie
Biszkopt
- Białka jajek ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. MIksujemy do uzyskania puszystej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Podczas mieszania dodajemy łyżkę oleju. Gotową masę przekładamy do blaszki 20×30 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Beza makowa
- Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Całość miksujemy do momentu, aż piana będzie puszysta i szklista. Do masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mak, mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Na dużej blaszce kładziemy papier do pieczenia, a na papierze a odrysowujemy prostokąt o wymiarach 20×30 cm i w jego obrysie wykładamy masę na bezę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i pieczemy przez 30 minut. Kolejno zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy 40 minut. Bezę pozostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego przestygnięcia.
Galaretka
- Do gorącej wody wsypujemy galaretkę, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do przestygnięcia. Do chłodnej galaretki dodajemy dżem i mieszamy. Całość odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na biszkopt, całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
Krem
- Schłodzoną śmietankę kremówkę i mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder, wymieszamy ze śmietan-fixem. Całość razem miksujemy na puszystą masę. Gotową masę wykładamy na stężałą galaretkę. Na wierzch kładziemy bezę. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.