ciasto podwójna rozkosz

Ciasto podwójna rozkosz to bardzo smaczny wypiek, który musicie wypróbować. Składa się z kakaowego biszkopta, przełożonego delikatną masą na bazie galaretki truskawkowej oraz agrestowej. Dzięki jej zawartości ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. 

Sam przepis na ciasto podwójna rozkosz jest naprawdę bardzo prosty. Polecam je także osobom rozpoczynającym swoją przygodę w kuchni, daję gwarancję udanego wypieku 🙂 Wypiek ten idealnie sprawdzi się na święta i inne nadarzające się okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis i życzę miłego pieczenia!

CIASTO PODWÓJNA ROZKOSZ – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki
  • 35 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

MASA

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 240 ml gorącej wody

Wykonanie

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników. Do powstałej masy dodajemy wymieszaną z kakaem i proszkiem do pieczenia mąkę. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przecinamy na dwa blaty.
  • Do dwóch szklanek wlewamy po 120 ml gorącej wody. Do jednej szklanki wsypujemy galaretkę agrestową, do drugiej truskawkową. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo serek mascarpone. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich wlewamy galaretkę agrestową, do drugiej truskawkową. Obie masy miksujemy do połączenia składników.
  • Na pierwszy blat biszkopta wykładamy masę truskawkową, wykładamy na nią drugi biszkopt a na nim rozprowadzamy masę agrestową. Wierzch ciasta dekorujemy kakaem lub startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
ciasto podwójna rozkosz przepis
ciasto podwójna rozkosz przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!