Kruche ciasteczka migdałowe

Kruche ciasteczka to ulubiony przysmak wielu osób, Nie są skomplikowane w przygotowaniu, a składniki większość znajdzie w swojej kuchni. Ich wyjątkowa struktura i smak sprawiają, że są idealnym dodatkiem do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty.

Dziś mamy dla was przepis na kruche ciasteczka migdałowe, które są pyszne, proste i aromatyczne. Dodatek płatków migdałowych sprawia, że smakują naprawdę wybornie. Jeśli lubicie piec ciasteczka i szukacie nowych smaków, warto zapoznać się z naszym przepisem.

KRUCHE CISATECZKA Z MIGDAŁAMI PRZEPIS

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 garści migdałów

Wykonanie

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Kolejno dodać jajko.

  2. Mąkę wymieszać z sodą i cukrem wanilinowym. Dodawać stopniowo do masła. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić na 5 minut do zamrażarki. 

  3. Z ciasta formować małe kuleczki i spłaszczać je dłonią. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i dekorować migdałami. 

  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut, do zarumienienia. Ciasteczka studzić na kratce. 
Kruche ciasteczka migdałowe
Kruche ciasteczka migdałowe przepis
ciastka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 313

Udostępnij!