Ciasto z truskawkami to obowiązkowa pozycja na liście letnich wypieków. Takie ciasto truskawkowe powinno się pojawi w każdym domu. Sezon na truskawki nie jest zbyt długi, dlatego należy wykorzystać do na maksa, póki są one dostępne.

Tradycyjny biszkopt z dodatkiem masy na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem truskawek i galaretki to najbardziej popularne i najsmaczniejsze ciasto z truskawkami, jakie znam. Tak przygotowany wypiek z truskawkami z pewnością posmakuje każdemu, bez wyjątku.

Biszkopt jest mięciutki, delikatny, śmietana lekka i puszysta, dodatek truskawek i galaretki dopełnia całość, tworząc pyszne ciasto truskawkowe, któremu ciężko się oprzeć! Poniżej znajdziecie przepis na pyszne ciasto z truskawkami, który koniecznie musicie wypróbować. Z pewnością taki deser zachęci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 70 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA ŚMIETANOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 80 ml wrzątku

GALARETKA

  • ok. 400 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml wrzącej wody

Wykonanie

  • Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić białka na sztywną pianę. Po ok. 3 minutach dodawać stopniowo cukier. Na koniec ubijania dodać żółtka i dalej ubijać przez chwilę na wysokich obrotach miksera. Na samym końcu dodać olej.
  • Zmniejszając obroty miksera dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia składników.
  • Masę rozprowadzić na blaszce 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 25 minut, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawić do przestygnięcia.
  • Galaretkę rozpuścić w 800 ml wrzątku i odstawić do przestygnięcia. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek i przekroić na połówki.
  • Żelatynę do masy rozpuścić w 80 ml wrzątku. Odstawić do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Pod koniec ubijania małym strumieniem wlać żelatynę.
  • Gotową masę wyłożyć na biszkopt i wygładzić powierzchnię. Całość wstawić do lodówki na ok 20-30 minut, by masa zaczęła tężeć.
  • Po upływie czasu, na wierzch ciasta wyłożyć truskawki, całość zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Udostępnij!