dorsz zapiekany z cytryną

Dorsz zapiekany z cytryną to prosty i smaczny pomysł na obiad, który posmakuje nawet najmłodszym domownikom. Ponadto danie jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe, pożywne i pyszne.

Ryby są bogate w białko, zawierają dużo zdrowych tłuszczów, a także mikroelementy i witaminy, które są kluczowe dla naszego organizmu. Dlatego warto sięgać po rybę przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Zapraszam na przepis na dorsza zapiekanego z cytryną, który idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, lub kolację.

PRZEPIS NA DORSZA ZAPIEKANEGO Z CYTRYNĄ

Składniki

  • 2 duże filety z dorsza bez skóry
  • 1 duża cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • rozmaryn
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

1. Rybę posypać solą oraz pieprzem z obu stron. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

2. Cytrynę dokładnie umyć i pokroić w plastry. Ułożyć na rybie. Całość skropić oliwą i posypać rozmarynem.

3. Dorsza wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25 minut bez przykrycia.

4. Rybę podawać z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.

dorsz pieczony w piekarniku
dorsz z piekarnika

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!