Fasolka szparagowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym to super pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Warto je przygotować w sezonie na fasolkę szparagową, ponieważ ze świeżą fasolką smakuje najlepiej.

Danie to w swoim smaku nieco przypomina spaghetti, zamiast makaronu dodana jest właśnie fasolka szparagowa. Fajnie komponuje się z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!

FASOLKA SZPARAGOWA Z MIĘSEM MIELONYM W SOSIE POMIDOROWYM – PRZEPIS

Skadniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 400 g fasolki szparagowej
  • pęczek szczypiorku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 papryki ostrej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, przełożyć cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. 

  2. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Dodać do cebuli i podsmażyć kilka minut. 

  3. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, przełożyć na patelnię z cebulą i podsmażać, co jakiś czas mieszając. 

  4. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli, na gotującą się wodę przełożyć fasolkę, gotować około 10 minut, do miękkości, odcedzić. 

  5. Na patelnię z mięsem mielonym przełożyć pomidory z puszki, dodać sos sojowy, słodką paprykę, paprykę ostrą, bazylię suszoną, miód, sól oraz pieprz. Całość razem podsmażać kilka minut. 

  6. Pod koniec na patelnię przełożyć ugotowaną fasolkę i przemieszać. Gotowe danie udekorować szczypiorkiem. 
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym przepis
Przepis na fasolkę szparagową z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Udostępnij!