Jajka po tatarsku

Sos tatarski najczęściej serwowany jest jako dodatek to jajek na twardo. Jajka przekrawa się na połówki i polewa sosem lub jak w moim przypadku układa na sosie. Wydaje mi się, że wygląda to całkiem fajnie, ponieważ jajka w pewien sposób stanowią dekorację dla samego sosu i całego stołu.

Jajka po tatarsku to przekąska, którą najczęściej serwuje się w okresie Wielkanocnym, ponieważ te święta kojarzą nam się właśnie z jajkami. Jajka w sosie tatarski możemy także przygotować na inną okazję, niekoniecznie muszą to być święta. Świetnie sprawdzą się na inne domowe uroczystości, których w ciągu roku nie brakuje.

Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na pyszne jajka po tatarsku. Jestem pewna, że i Wam posmakują. Zapraszam!

JAJKA PO TATARSKU – PRZEPIS

Składniki

  • 5 jajek
  • 3 ogórki konserwowe
  • 50 g grzybów leśnych marynowanych lub pieczarek marynowanych
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2 gałązki świeżego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Jajka ugotować na twardo, w zależności od wielkości, około 7-9 minut. Po ugotowaniu zalać zimną wodą, by ostygły i obrać ze skorupki. Obrane jajka przekroić na połówki.
  • Ogórki oraz grzybki/pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Czerwoną cebulę obrać i również drobno posiekać.
  • Majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, chrzanem. Dodać sok z cytryny, posiekany koperek oraz cukier. Do sosu przełożyć posiekane składniki. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • Gotowy sos wyłożyć na półmisek i poukładać na nim połówki jajek.
Jajka po tatarsku przepis
Jajka w sosie tatarskim

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!