Aromatyczny kurczak w sosie miodowo-czosnkowym

Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to prawdziwa gratka dla smakoszy kuchni chińskiej. Bohaterem tego dania jest aromatyczny sos czosnkowy z miodem, który jest doskonałym połączeniem słodyczy miodu i ostrego czosnku. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i przepyszne. Doskonale sprawdzi się na obiad, kolację a nawet posiłek do pracy. Jeśli szukasz smacznych, prostych oraz szybkich rozwiązań dla zapracowanych, to ten przepis na kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym jest dla Ciebie!

KURCZAK W SOSIE MIODO-CZOSNKOWYM PRZEPIS

Składniki

  • 0,5 kg fileta z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki wody
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i podsmażyć do zarumienienia.

2. Cebulę obrać, pokroić w piórka i wrzucić na patelnię z mięsem.

3. Czosnek drobno posiekać, dorzucić na patelnię. Chwile smażyć.

4. Następnie dodać miód oraz sos sojowy, wymieszać. Kolejno wlać wodę i całość ponownie wymieszać. Zmniejszyć moc palnika i dusić przez kilka minut.

5. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać na patelnię i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki.

6. Gotowe danie podawać z ugotowanym ryżem lub ziemniakami.

Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!