Pizza z patelni bez drożdży

Uwielbiasz pizzę, ale nie masz za dużo czasu na jej przygotowanie? Polecamy Ci wypróbować nasz przepis na domową pizzę z patelni bez drożdży!

Pizza z patelni jest prosta do zrobienia i super pyszna. Przygotowanie tej ekspresowej pizzy zajmie Ci nie więcej niż 15 minut, a smakiem nie odbiega od tradycyjnej pizzy pieczonej w piekarniku.

PIZZA Z PATELNI BEZ DROŻDŻY – PRZEPIS

Składniki na 1 porcję

Ciasto:

  • 9 łyżek mąki
  • 8 łyżek kefiru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli


Dodatki:

  • 100 g usmażonego kurczaka (pokrojonego wcześniej w kostkę, podsmażonego na oliwie z dodatkiem przypraw)
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 pomidor
  • 120 g sera żółtego
  • szczypiorek

Przygotowanie

1. Przygotować dodatki: pomidora pokroić w cienkie plastry, cebulę w drobne piórka, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2. Do naczynia wbić jajka, dodać sól i zmiksować. Następnie dodać kefir i znowu zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą.

3. Ciasto przelać na rozgrzaną patelnię wysmarowaną cienko olejem.

4. Na ciasto wyłożyć dodatki i smażyć pod przykryciem około 10-12 minut na małym ogniu.

5. Gotową pizzę przełożyć na talerz i posypać szczypiorkiem. Podawać z ketchupem, lub innym ulubionym sosem.

Pizza z patelni przepis


Udostępnij!