Parówki w cieście drożdżowym do świetny pomysł na ciepłą kolację, a także przekąskę imprezową. Świetnie smakują z dodatkiem tradycyjnego ketchupu czy sosu czosnkowego.

Parówki w cieście drożdżowym to takie mini hot- dogi, które z pewnością posmakują każdemu, bo kto nie lubi hot-dogów? Przekąska ta jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, dlatego też zachęcam Was do przygotowania jej w swoim domu. Gwarantuję, że każdy będzie zadowolony z takich pysznych parówek w cieście drożdżowym.

PRZEPIS NA PARÓWKI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 10 g masła
  • 1 jajko
  • 8 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 8 parówek
  • kilka plastrów sera żółtego 

Dodatkowo

  • jajko
  • koperek do posypania 

Przygotowanie

  • W misce umieścić wodę oraz  mleko w temperaturze pokojowej. Dodać cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na 20 min. 
  • Dodać wszystkie pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na  1 h.
  • Ciasto przełożyć na stolnice i  rozwałkować na placek o grubości 3-5mm. 
  • Ser żółty pokroić na prostokąty o wielkości podobnej do wielkości parówki. 
  • Ciasto pokroić na paseczki.  Na każdym pasku umieścić parówkę i ser a następnie owinąć ciastem. 
  • Gotowe hot dogi wysmarować jajkiem i posypać koperkiem. 
  • Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. 
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra/dół. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!