Krokiety tostowe to bardzo smaczne i szybkie danie, które idealnie sprawdzi się jako szybka przekąska na imprezę. Do ich przygotowania potrzebujemy kilku kromek chleba tostowego, szynki, sera i panierki z jajka i bułki. Z pewnością te produkty większość posiada w swojej kuchni.
Krokiety z chleba tostowego są na wierzchu chrupiące dzięki panierce, a wewnątrz mięciutkie. Idealnie smakują z dodatkiem ketchupu czy sosu czosnkowego. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
PRZEPIS NA KROKIETY TOSTOWE
Składniki
- 6 plastrów szynki
- 6 plastrów sera żółtego
- 6 kromek chleba tostowego
- 2 jajka
- ketchup
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie
- Z kromek chleba tostowego odcinamy skórki. Następnie każdą z nich rozwałkowujemy przy pomocy wałka.
- Na każdą kanapkę wyłożyć odrobinę ketchupu, rozsmarować po całej powierzchni.
- Na ketchup wyłożyć po jednym plastrze sera żółtego i szynki. Następnie zwinąć w rulonik.
- Na osobne talerze wyłożyć jajka i bułkę tartą. Jajka roztrzepać widelcem, doprawić solą oraz pieprzem.
- Krokiety panierować kolejno w jajku i bułce. Następnie smażyć na rozgrzanej z olejem patelni.