Pasta z cukinii

Cukinia to uniwersalne warzywo, które można wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Jedną z nich jest pasta z cukinii – czyli doskonały dodatek do pieczywa. Z powodzeniem można nią zastąpić masło. Wybornie smakuje też sama. Ma subtelny smak i aromat i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli uwielbiasz cukinię i szukasz pomysłu na jej wykorzystanie, koniecznie musisz wypróbować ten przepis!

PASTA Z CUKINII PRZEPIS

Składniki

  • 1 mniejsza cukinia
  • 3 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na łyżeczce masła.

2. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce. Przełożyć na patelnię z cebulą i dusić do momentu aż cukinia zmięknie. Odstawić do przestygnięcia.

3. Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

4. Ser żółty również zetrzeć na tarce.

5. Do miski przełożyć przestygniętą cukinię z cebulką, jajka oraz ser żółty. Dodać majonez i doprawić solą oraz pieprzem. Całość wymieszać do połączenia składników.

przepis na pastę z cukinii
pasta z cukinii na kanapki


Udostępnij!