Super pyszna i łatwa w wykonaniu sałatka z pierożkami tortellini to propozycja idealna na obiad, kolację, drugie śniadanie czy jako przekąska na imprezowy stół.
Sałatka z pierożkami tortellini jest kolorowa dzięki użyciu różnych warzyw, a do tego pożywna i syta. Przygotowanie tej sałatki nie wymaga wiele czasu i wysiłku, a z pewnością zachwyci Cię swoim smakiem. Jeśli poszukujesz przepisu na uniwersalną sałatkę, która sprawdzi się w każdej sytuacji, to sałatka z pierożkami tortellini będzie idealnym wyborem.
SAŁATKA Z PIEROŻKAMI TORTELLINI – PRZEPIS
Składniki
- 200 g pierożków tortellini z grzybami
- 150 g szynki konserwowej
- 150 g żółtego sera
- 1/2 świeżego ogórka
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie
1. Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimna wodą.
2. Szynkę, ser oraz paprykę kroimy w kostkę, ogórka w półplasterki. Pomidorki kroimy w ćwiartki, cebulę w piórka. Szczypiorek kroimy w drobne krążki, kukurydzę odsączamy z zalewy.
3. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy jogurt i majonez. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.