Sałatka z ogórków i cukinii

Uniwersalna sałatka na zimę ze smacznych warzyw, takich jak ogórki, cukinia, papryka, cebula i marchewka. W taki sposób konserwuję świeże warzywa od kilku lat, zamknięte w słoikach pozwolą nam cieszyć się ich cudownym smakiem przez cały rok.

Sałatka z ogórków i cukinii to idealny dodatek do obiadu i nie tylko. Taka sałatka to prawdziwa bomba witaminowa, ponieważ zawiera w sobie to, co najlepsze. Wszystkie składniki można wyhodować w swoim ogródku bądź zakupić na targu.

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW I CUKINII

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • 1 kg cukinii
  • 250 g marchewki
  • 500 g papryki
  • 250 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soli

Zalewa

  • 1 l wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml octu 10%

Dodatkowo do każdego słoika

  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki gorczycy

Wykonanie

  • Ogórki myjemy, a następnie kroimy w plasterki, przekładamy do dużej miski.
  • Paprykę kroimy w cienkie paseczki, cukinię w półplasterki.
  • Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Wszystkie składniki przekładamy do miski, zasypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny.
  • Po upływie czasu sałatkę odsączamy z soku i przekładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy także przyprawy (ziele, pieprz, liść laurowy oraz gorczycę).
  • Składniki na zalewę zagotować, a następnie gorącą zalewą zalać słoiki. Słoiki zakręcić i zapasteryzować.

Jak pasteryzować sałatkę z ogórków i cukinii?

  • Dno garnka wyścielić ściereczką i ułożyć na niej słoiki. Zalać woda do 3/4 wysokości i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 10 minut. Po upływie czasu wyciągnąć słoiki, odwrócić do góry dnem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!