Sałatka z ogórków i cukinii
Uniwersalna sałatka na zimę ze smacznych warzyw, takich jak ogórki, cukinia, papryka, cebula i marchewka. W taki sposób konserwuję świeże warzywa od kilku lat, zamknięte w słoikach pozwolą nam cieszyć się ich cudownym smakiem przez cały rok.
Sałatka z ogórków i cukinii to idealny dodatek do obiadu i nie tylko. Taka sałatka to prawdziwa bomba witaminowa, ponieważ zawiera w sobie to, co najlepsze. Wszystkie składniki można wyhodować w swoim ogródku bądź zakupić na targu.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW I CUKINII
Składniki
- 2 kg ogórków
- 1 kg cukinii
- 250 g marchewki
- 500 g papryki
- 250 g cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki soli
Zalewa
- 1 l wody
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml octu 10%
Dodatkowo do każdego słoika
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki gorczycy
Wykonanie
- Ogórki myjemy, a następnie kroimy w plasterki, przekładamy do dużej miski.
- Paprykę kroimy w cienkie paseczki, cukinię w półplasterki.
- Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski, zasypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny.
- Po upływie czasu sałatkę odsączamy z soku i przekładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy także przyprawy (ziele, pieprz, liść laurowy oraz gorczycę).
- Składniki na zalewę zagotować, a następnie gorącą zalewą zalać słoiki. Słoiki zakręcić i zapasteryzować.
Jak pasteryzować sałatkę z ogórków i cukinii?
- Dno garnka wyścielić ściereczką i ułożyć na niej słoiki. Zalać woda do 3/4 wysokości i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 10 minut. Po upływie czasu wyciągnąć słoiki, odwrócić do góry dnem.