Schab duszony z pieczarkami i porem

Schab duszony z pieczarkami i porem to świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Mięso z tego przepisu jest bardzo delikatne, mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach. Sos nadaje mu aromatu i smaku.

Sam przepis na schab duszony z pieczarkami i porem wcale nie jest skomplikowany. Wystarczy kilka podstawowych składników, które zakupicie w każdym sklepie, by przygotować do smaczne danie. Taki schabik to idealna propozycja na codzienny obiad, ale także świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju domowe uroczystości, czy na święta.

SCHAB DUSZONY Z PIECZARKAMI I POREM – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g schabu bez kości
  • 250 g pieczarek
  • biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml bulionu
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta tymianku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Schab pokrojony na plastry posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy do zarumienienia.
  • Pora kroimy w półkrążki, pieczarki w plasterki. Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy pora z pieczarkami. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. 
  • Na patelnię z pieczarkami i porem przekładamy podsmażone mięso. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziela angielskie. Dusimy pod przykryciem przez minumum godzinę. 
  • Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, paprykę słodką, sól, pieprz oraz tymianek. Całość przelewamy na patelnię i mieszamy do zgęstnienia.
Schab duszony z pieczarkami i porem
Schab duszony z pieczarkami i porem
Udostępnij!