Domowy sos słodko – kwaśny to idealny dodatek do dań obiadowych, ryżu, makaronu i nie tylko. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu a smakuje wyśmienicie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

Sos słodko – kwaśny składa się z prostych składników, takich, jaki pomidory, papryka, marchewka, kukurydza i ananas. Pozostałe składniki to przyprawy, które nadają mu cudownego aromatu i smaku.

PRZEPIS NA SOS CHIŃSKI SŁODKO – KWAŚNY

Składniki

  • 4 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki
  • 1 puszka ananasa
  • 4 marchewki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki papryki słodkiej]
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu

Wykonanie

  • Pomidory umyć następnie sparzyć i obrać ze skórki. Kolejno pokroić w kostkę i przesypać do garnka.
  • Cebulę pokroić w kosteczkę i dodać do pomidorów. Całość gotować przez ok. godzinę. Po upływie czasu dodać pokrojonego w kostkę ananasa, kukurydze, marchewkę pokrojoną w słupki oraz przyprawy. Całość gotujemy około godzinę.
  • Pod koniec gotowania sok z ananasa mieszamy z mąką, a następnie dodajemy do sosu. Gorący sos przelewamy do słoików i mocno zakręcamy. Układamy do góry dnem i czekamy aż wystygnął.
  • Nie pasteryzujemy, jednak wszystkie słoiki przed napełnieniem sparzamy w piekarniku.
Udostępnij!