Surówka z czerwonej kapusty

Prosta, smaczna i pełna witamin surówka z czerwonej kapusty i kukurydzy to idealny dodatek do drugiego dania. Pasuje zarówno do mięs pieczonych czy smażonych, jak i do ryb. Surówka z czerwonej kapusty i kukurydzy jest prosta i bardzo szybka do zrobienia. Warto jednak przygotować ją trochę wcześniej, aby kapusta mogła lekko zmięknąć. Jeśli więc poszukujecie surówki, która idealnie uzupełni obiad lub danie z grilla, to surówka z czerwonej kapusty i kukurydzy będzie doskonałym wyborem.

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I KUKURYDZY

Składniki

  • czerwona kapusta – 1/2 główki
  • kukurydza – 1/2 puszki
  • marchewka – 2 sztuki
  • jabłko – 1 sztuka
  • mały por – 1 sztuka
  • majonez – 3 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Kapustę poszatkować i lekko oprószyć solą. Odstawić na 30 minut aby zmiękła.

2. Jabłko oraz marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3. Pora pokroić w półplasterki, kukurydzę odsączyć z zalewy.

4. Do kapusty dodać jabłko, marchewki, pora, kukurydzę oraz majonez. Całość polać sokiem z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i wymieszać.

surówka z czerwonej kapusty i kukurydzy



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!