Surówka z selera i jabłka

Surówka z selera i jabłka to pyszny dodatek do obiadu, lub lekka sałatka na kolację. Jest chrupiąca i przyjemnie orzeźwiająca, a do tego prosta i szybka w przygotowaniu.

Surówka z selera i jabłka jest bardzo uniwersalna i pasuje do większości rodzajów mięs – zarówno drobiowego, jak i wołowego czy wieprzowego. Będzie także doskonale komponować się z rybami.

PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z SELERA I JABŁKA

Składniki

  • 1 duże jabłko
  • 6 łodyżek selera naciowego
  • garść ziaren słonecznika
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Łodyżki selera umyć i pokroić w kosteczkę.

2. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę wielkością pasującą do selera.

3. Jogurt połączyć z majonezem, dodać sok z cytryny, sól oraz pieprz. Wymieszać.

4. Pokrojonego selera wraz z jabłkiem przełożyć do miseczki, polać przygotowanym sosem i wymieszać.

5. Na koniec posypać ziarnami słonecznika.

surówka z selera i jabłka przepis

Zapraszamy również do wypróbowania naszych innych przepisów na surówki obiadowe takie jak: surówka z pora czy surówka z czerwonej kapusty i kukurydzy.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!