Tarta z kruszonką z mrożonych truskawek to idealny pomysł na smaczny deser dla całej rodziny.  Przepis na tartę jest bardzo łatwy, a sama tarta przepyszna. W moim domu bardzo lubimy tarty z owocami. 

Najbardziej smakuje nam tarta z kruszonką i mrożonymi truskawkami. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu a przede wszystkiem smakuje obłędnie!

Zapraszam wszystkich miłośników tart i słodkości do zapoznania się z przepisem na domową tartę z kruszonką i mrożonymi truskawkami. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. 

PRZEPIS NA TARTĘ Z KRUSZONKĄ I MROŻONYMI TRUSKAWKAMI

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 200 g masła

MASA

  • 500 g mrożonych truskawek
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 40 g orzechów włoskich
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 200 ml mleka
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie

  • Mrożone truskawki wyjmujemy z zamrażarki 20 minut wcześniej.
  • Składniki na ciasto wykładamy na stolnicy, zagniatamy ciasto.
  • Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 30 minut.
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki, 3/4 ciasta wałkujemy na okrągły placek i wykładamy nim formę do pieczenia o średnicy 27 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopniach przez 15 minut.
  • Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i ponownie miksujemy.
  • Budyń przygotowujemy z łyżką cukru w 200 ml mleka, pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodny budyń miksujemy by łatwiej się wymieszał z owocami.
  • Owoce mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej.
  • Owoce delikatnie mieszamy z ubitą pianą i budyniem, przekładamy na upieczony spód.
  • 1/4 pozostałego ciasta ścieramy na tarce, tworząc kruszonkę. Na wierzchu umieszczamy pokrojone w kostkę orzechy.
  • Tartę ponownie wkładamy do piekarnika na 25 minut, 180 stopni.
  • Tartę zdobimy cukrem pudrem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!