Zupa z kurczakiem i pieczarkami to obowiązkowa pozycja w domowym menu. Sprawdzi się szczególnie w zimie, ponieważ fajnie rozgrzewa, świetnie smakuje i syci. Kiedy wracamy zmarznięci po pracy czy szkole, taka zupa to prawdziwy skarb.

Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i składa się z prostych składników, które idealnie do siebie smakują. Dzięki zawartości śmietanki jest niesamowicie kremowa. Kurczak sprawia, że zupa jest sycąca i nie wymaga przygotowania drugiego dania.

Taką zupę z kurczakiem i pieczarkami można zaserwować na obiad, kolację, a także ciepłą przystawkę na rodzinne spotkania. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA ZUPĘ Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 750 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ketchupu
  • 125 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Fileta z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy łyżeczką przyprawy gyros, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
  • Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na odrobinie masła. Kolejno dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażamy do momentu, aż pieczarki odparują wodę.
  • Paprykę czerwoną, żółtą i zieloną kroimy w słupki, wykładamy na patelnię z pieczarkami, dusimy przez kilka minut.
  • Następnie do garnka przekładamy podsmażone mięso oraz zawartość patelni z pieczarkami i papryką. Wsypujemy także kukurydzę, dodajemy ketchup, paprykę słodką i wlewamy 750 ml wody. Całość gotujemy około 25 minut.
  • Pod koniec wlewamy śmietankę i mieszamy, a następnie doprawiamy zupę do smaku solą oraz pieprzem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!