Naleśniki z młodą kapustą i serem żółtym

Smaczne i proste w wykonaniu naleśniki w letnim wydaniu czyli z młodą kapustą i serem żółtym to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Smakują wyśmienicie i będą świetną alternatywą dla tradycyjnych naleśników podawanych na słodko.

Młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. Warto zatem w sezonie letnim często po nią sięgać. Naleśniki z młodą kapustą i serem żółtym mają ciekawy smak i są bardzo sycące. Daję gwarancję, że posmakują wszystkim domownikom. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

NALEŚNIKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I SEREM ŻÓŁTYM – PRZEPIS

Składniki

Ciasto naleśnikowe

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Farsz

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 250 g sera żółtego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 marchewki
  • 1 większa cebula
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Robimy naleśniki

  • Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło.
  • Po tym czasie na gorącej patelni z odrobiną tłuszczu usmażyć naleśniki.

Czas na farsz

  • Młodą kapustę obrać z wierzchnich liści i drobno poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać soli i gotować przez ok. 10 minut do miękkości.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić na patelnię z odrobiną masła i podsmażyć.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć do cebuli.
  • Pod koniec dorzucić ugotowaną i odciśniętą kapustę. Całość dusić przez 2-3 minuty.
  • Patelnię z warzywami zdjąć z gazu i dodać starty na tarce ser żółty oraz śmietanę. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.

Składamy naleśniki

  • Porcję farszu wyłożyć na naleśniki, brzegi złożyć do środka, a następnie zwinąć w rulon.
  • Obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
Naleśniki z kapustą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!