Babka dwukolorowa to niesamowicie pyszne ciasto, które doskonale sprawdzi się na święta lub przyjęcie. Przepis jest niezwykle prosty i z łatwością każdy sobie z nim poradzi. Babka dwukolorowa oprócz wyśmienitego smaku również pięknie prezentuje się na stole i z pewnością przykuje uwagę gości. Skórka na zewnątrz jest chrupiąca, natomiast środek mięciutki i puszysty. Jeśli szukacie pomysłu na prosty i ciekawy wypiek, babka dwukolorowa będzie idealnym wyborem.
BABKA DWUKOLOROWA PRZEPIS
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka oleju
- 1 opak. cukru wanilinowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
1. Jajka zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
2. Mąkę przesiać przez sitko (2 łyżki odebrać i odstawić na bok). Do przesianej mąki dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać i przesypać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać do połączenia.
3. Otrzymaną masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać odłożone 2 łyżki mąki, a do drugiej dodać kakao. Obie masy wymieszać.
4 Do obu misek wlać po pół szklanki oleju i zmiksować do połączenia.
5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masy przekładać do formy na przemian.
6. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45 minut, funkcja grzania góra-dół.
7. Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto posypać cukrem pudrem.