Szybki chleb domowy

Bardzo łatwy w przygotowaniu i szybki chleb domowy, który smakuje obłędnie! Po jego skosztowaniu już nie będziecie chcieli kupować pieczywa w sklepie!

Przepis na chleb, który zaprezentuję Wam poniżej, jest naprawdę bardzo prosty. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. Wystarczy przygotować ciasto i odstawić do wyrośnięcia a później tylko piec. Brzmi banalnie prawda? Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA SZYBKI CHLEB DOMOWY

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej typu 650
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 l ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych ziół

Wykonanie

  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże, cukier oraz sól. Sypkie składniki mieszamy. Wlewamy wodę oraz olej. Całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. 
  • Z ciasta formujemy kulkę, pozostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Po upływie czasu ciasto przekładamy do keksówki, delikatnie natłuszczonej olejem i posypanej mąką. Wierzch chleba posypujemy ulubionymi ziołami suszonymi. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy 50 minut, grzanie góra-dół.
  • Upieczony chleb studzimy na kratce.
Szybki chleb domowy przepis
szybki chleb przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!