Bananowy chlebek

Bananowy chlebek to szybki i smaczny wypiek, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjne pieczywo. Oprócz wyśminietego smaku, ma też sporo cennych składników odżywczych i zapewnia długotrwałą energię, dlatego polecam go na śniadanie lub na przekąskę w ciągu dnia. Przepis na bananowy chlebek jest bardzo prosty, szybki i z pewnością każdemu się uda.

BANANOWY CHLEBEK PRZEPIS

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 duże jajka
  • 50 g oleju roślinnego
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 czubate łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

1. 3 banany obrać, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem na papkę.

2. Następnie dodać miód i jajka. Całość zmiksować do połączenia składników.

3. Płatki owsiane zmielić na mączkę, dodać do masy.

4. Kolejno dodać olej, cynamon i proszek do pieczenia. Całość wymieszać łyżką.

5. Przygotowaną masę przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać pozostałego banana pokrojonego w plasterki.

6. Chlebek piec przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni, do tzw. suchego patyczka.

chlebek bananowy
przepis na chlebek bananowy

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!