Bananowy chlebek to szybki i smaczny wypiek, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjne pieczywo. Oprócz wyśminietego smaku, ma też sporo cennych składników odżywczych i zapewnia długotrwałą energię, dlatego polecam go na śniadanie lub na przekąskę w ciągu dnia. Przepis na bananowy chlebek jest bardzo prosty, szybki i z pewnością każdemu się uda.
BANANOWY CHLEBEK PRZEPIS
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 duże jajka
- 50 g oleju roślinnego
- 4 dojrzałe banany
- 2 czubate łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
1. 3 banany obrać, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem na papkę.
2. Następnie dodać miód i jajka. Całość zmiksować do połączenia składników.
3. Płatki owsiane zmielić na mączkę, dodać do masy.
4. Kolejno dodać olej, cynamon i proszek do pieczenia. Całość wymieszać łyżką.
5. Przygotowaną masę przełożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać pozostałego banana pokrojonego w plasterki.
6. Chlebek piec przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni, do tzw. suchego patyczka.