Kruszonka to idealne wykończenie wielu ciast, drożdżówek, czy innych deserów. Idealna kruszonka to taka, którą po ulepieniu w jeden kawałek, wszystko się ze sobą skleja, nie rozsypuje, lecz tworzy jedną grudę.

Jak zrobić kruszonkę?

Najlepsza kurszonka powstaje z prawdziwego masła, nie polecam do jej przygotowania używania margaryny. Kruszonka przygotowana na maśle ma cudowny maślany zapach i smak. Kruszonka to idealny dodatek do szarlotki, ciasta z rabarbarem, czy innymi owocami.

Przepis na kruszonkę jest banalnie prosty. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie trzech podstawowych składników. Do wykonania kruszonki potrzebujemy masła, mąki i cukru. Połączone w odpowiednich proporcjach dają idealną kruszonkę, która nie jest ani za sypka, ani za kleista.

PRZEPIS NA KRUSZONKĘ

Składniki

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej

Wykonanie

  • Na suchy blat lub deskę do krojenia przesiewamy mąkę.
  • Na mąkę przesypujemy cukier.
  • Na koniec dodajemy masło. Powinno być prosto z lodówki. Należy je pokroić w kostkę.
  • Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą przy użyciu dłoni. Ważne jest to, by czuć w palcach jak masło łączy się z cukrem.
  • Przygotowana ilość kruszonki to porcja idealna na tortownicę o średnicy 26 cm, a także blachę o wymiarach 24×36 cm.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!