Kruszonka to idealne wykończenie wielu ciast, drożdżówek, czy innych deserów. Idealna kruszonka to taka, którą po ulepieniu w jeden kawałek, wszystko się ze sobą skleja, nie rozsypuje, lecz tworzy jedną grudę.
Jak zrobić kruszonkę?
Najlepsza kurszonka powstaje z prawdziwego masła, nie polecam do jej przygotowania używania margaryny. Kruszonka przygotowana na maśle ma cudowny maślany zapach i smak. Kruszonka to idealny dodatek do szarlotki, ciasta z rabarbarem, czy innymi owocami.
Przepis na kruszonkę jest banalnie prosty. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie trzech podstawowych składników. Do wykonania kruszonki potrzebujemy masła, mąki i cukru. Połączone w odpowiednich proporcjach dają idealną kruszonkę, która nie jest ani za sypka, ani za kleista.
PRZEPIS NA KRUSZONKĘ
Składniki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej
Wykonanie
- Na suchy blat lub deskę do krojenia przesiewamy mąkę.
- Na mąkę przesypujemy cukier.
- Na koniec dodajemy masło. Powinno być prosto z lodówki. Należy je pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą przy użyciu dłoni. Ważne jest to, by czuć w palcach jak masło łączy się z cukrem.
- Przygotowana ilość kruszonki to porcja idealna na tortownicę o średnicy 26 cm, a także blachę o wymiarach 24×36 cm.