Biała kiełbasa z kiszoną kapustą to idealny pomysł na danie Wielkanocne. Nie wiem jak u Was, ale u nas w domu biała kiełbasa od zawsze gości na Wielkanocnym stole. Każdy ją uwielbia i szykują ją pod różnymi postaciami.
Tym razem przygotowałam białą kiełbasę pieczoną na kiszonej kapuście. Wyszła naprawdę przepyszna! Jest bardzo aromatyczna, a smak kiełbasy fajnie komponuje się z kapustą kiszoną i śmietaną. Gorąco polecam przepis, na Wielkanoc i nie tylko!
BIAŁA KIEŁBASA Z KAPUSTĄ KISZONĄ – PRZEPIS
Składniki
- 500 g białej kiełbasy parzonej
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- 250 ml bulionu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie
- Kapustę odsączyć z zalewy. Jeśli jest dość kwaśna należy ją wcześniej przepłukać pod zimną wodą. Kapustę przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować przez 30 minut, pod przykryciem na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie masła.
- Podsmażoną cebulę przekładamy do kapusty i mieszamy.
- Na dno naczynia żaroodpornego przekładamy kapustę z cebulą, wierzch smarujemy śmietaną i układamy na niej ponacinaną kiełbasę, wciskając ją w kapustę.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut. Gotowe danie po upieczeniu dekorujemy majerankiem.
Pyszne danie!
Na przyjęciu zrobiło furorę!
pozdrawiam