Biała kiełbasa z kiszoną kapustą

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą to idealny pomysł na danie Wielkanocne. Nie wiem jak u Was, ale u nas w domu biała kiełbasa od zawsze gości na Wielkanocnym stole. Każdy ją uwielbia i szykują ją pod różnymi postaciami.

Tym razem przygotowałam białą kiełbasę pieczoną na kiszonej kapuście. Wyszła naprawdę przepyszna! Jest bardzo aromatyczna, a smak kiełbasy fajnie komponuje się z kapustą kiszoną i śmietaną. Gorąco polecam przepis, na Wielkanoc i nie tylko!

BIAŁA KIEŁBASA Z KAPUSTĄ KISZONĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g białej kiełbasy parzonej
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 250 ml bulionu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Wykonanie

  1. Kapustę odsączyć z zalewy. Jeśli jest dość kwaśna należy ją wcześniej przepłukać pod zimną wodą. Kapustę przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować przez 30 minut, pod przykryciem na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. 

  2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie masła. 

  3. Podsmażoną cebulę przekładamy do kapusty i mieszamy.

  4. Na dno naczynia żaroodpornego przekładamy kapustę z cebulą, wierzch smarujemy śmietaną i układamy na niej ponacinaną kiełbasę, wciskając ją w kapustę. 

  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut. Gotowe danie po upieczeniu dekorujemy majerankiem. 
Biała kiełbasa z kiszoną kapustą przepis
Przepis na białą kiełbasę z kiszoną kapustą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!