Prosty i pyszny blok czekoladowy, który z pewnością Wam posmakuje. Przygotowany w nieco inny sposób, ponieważ herbatniki nie są dodane do masy czekoladowej, a nią przełożone. Ten blok czekoladowy jest bardzo szybki do zrobienia i idealnie sprawdzi się do filiżanki kawy. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA BLOK CZEKOLADOWY NA HERBATNIKACH
Składniki
Keksówka 10×25
- ½ szklanki cukru
- 50 g mlecznej czekolady
- 150 g masła
- ½ szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 400 g mleka w proszku
- 1 opakowanie herbatników
Wykonanie
- Masło rozpuszczamy razem z czekoladą i mlekiem.
- Dodajemy mleko w proszku, kakao, dokładnie mieszamy. Możemy to zrobić przy pomocy blendera lub miksera.
- Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia. Na dnie umieszczamy, warstwę herbatników, a następnie rozsmarowujemy warstwę masy. Wyrównujemy ją starannie i przykrywamy herbatnikami. Herbatniki dociskamy. Wykonujemy 3 takie warstwy.
- Całość umieszczamy w lodówce na kilka godzin by blok stężał a herbatniki nieco zmiękły.