Blok czekoladowy jak z PRL-u

Blok czekoladowy dla mnie tak jak i pewnie dla wielu z Was to smak dzieciństwa. Przywołuje miłe i beztroskie wspomnienia.

Dzisiaj ma dla Was przepis na pyszny blok czekoladowy jak z PRL-U, można go wzbogacić o ulubione bakalie czy inne dodatki. Ja przygotowałam klasyczny blok czekoladowy z dodatkiem herbatników i orzeszków ziemnych.

Blok czekoladowy z tego przepisu wychodzi przepyszny. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA BLOK CZEKOLADOWY JAK Z PRL-U

Składniki

  • 400 g mleka w proszku
  • 160 g cukru
  • 250 g masła
  • 120 ml mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 180 g herbatników maślanych
  • 100 g orzechów ziemnych

Wykonanie

  1. Do rondelka przełożyć masło, podgrzewać. Kiedy masło się rozpuści, dodać cukier, mleko oraz kakao. Całość podgrzewać, mieszając do połączenia składników. 

  2. Rondelek zdjąć z palnika i odstawić na kilka minut do przestudzenia. Kolejno do masy partiami dodawać mleko w proszku, miksować do połączenia składników. 

  3. Herbatniki pokruszyć, orzechy posiekać. Przesypać do masy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. 

  4. Gotową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 19 cm, wyrównać i wstawić do lodówki na całą noc. 
Blok czekoladowy jak z PRL-u przepis
Przepis na blok czekoladowy

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!