Blok czekoladowy dla mnie tak jak i pewnie dla wielu z Was to smak dzieciństwa. Przywołuje miłe i beztroskie wspomnienia.
Dzisiaj ma dla Was przepis na pyszny blok czekoladowy jak z PRL-U, można go wzbogacić o ulubione bakalie czy inne dodatki. Ja przygotowałam klasyczny blok czekoladowy z dodatkiem herbatników i orzeszków ziemnych.
Blok czekoladowy z tego przepisu wychodzi przepyszny. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA BLOK CZEKOLADOWY JAK Z PRL-U
Składniki
- 400 g mleka w proszku
- 160 g cukru
- 250 g masła
- 120 ml mleka
- 4 łyżki kakao
- 180 g herbatników maślanych
- 100 g orzechów ziemnych
Wykonanie
- Do rondelka przełożyć masło, podgrzewać. Kiedy masło się rozpuści, dodać cukier, mleko oraz kakao. Całość podgrzewać, mieszając do połączenia składników.
- Rondelek zdjąć z palnika i odstawić na kilka minut do przestudzenia. Kolejno do masy partiami dodawać mleko w proszku, miksować do połączenia składników.
- Herbatniki pokruszyć, orzechy posiekać. Przesypać do masy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Gotową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 19 cm, wyrównać i wstawić do lodówki na całą noc.