Ciasteczka owsiane w 5 minut

Ciasteczka owsiane to wyśmienita przekąska, którą pokochałam od pierwszego kęsa. Są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu a co najważniejsze ekspresowe. Czas przyszykowania tych ciasteczek do przysłowiowe 5 minut, nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który również nie jest bardzo długi. 

Ciasteczka są bardzo chrupiące, pełnowartościowe i smaczne. Będą świetnym pomysłem na przekąskę do pracy czy małe co nieco, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zapraszam na przepis!

CIASTECZKA OWSIANE – PRZEPIS

Składniki

  • 180 g płatków owsianych
  • 60 g sezamu
  • 60 g słonecznika
  • 60 g orzechów ziemnych
  • 80 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 jajka

Wykonanie

  • Masło roztapiamy w rondelku i zostawiamy do przestygnięcia. 
  • Do miski przesypujemy płatki owsiane, sezam, orzechy, słonecznik, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy przestygnięte masło. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 
  • Przygotowana masa może być nieco kleista, dlatego przed formowaniem ciasteczek należy zmoczyć dłonie w wodzie. Następnie nabieramy porcję ciasta i formujemy kulkę, którą spłaszczamy i przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. 
  • Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół przez 25 minut. 
Ciasteczka owsiane w 5 minut
Ciasteczka owsiane w 5 minut

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 6

Udostępnij!