Ciasteczka owsiane to wyśmienita przekąska, którą pokochałam od pierwszego kęsa. Są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu a co najważniejsze ekspresowe. Czas przyszykowania tych ciasteczek do przysłowiowe 5 minut, nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który również nie jest bardzo długi.
Ciasteczka są bardzo chrupiące, pełnowartościowe i smaczne. Będą świetnym pomysłem na przekąskę do pracy czy małe co nieco, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zapraszam na przepis!
CIASTECZKA OWSIANE – PRZEPIS
Składniki
- 180 g płatków owsianych
- 60 g sezamu
- 60 g słonecznika
- 60 g orzechów ziemnych
- 80 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2 jajka
Wykonanie
- Masło roztapiamy w rondelku i zostawiamy do przestygnięcia.
- Do miski przesypujemy płatki owsiane, sezam, orzechy, słonecznik, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy przestygnięte masło. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Przygotowana masa może być nieco kleista, dlatego przed formowaniem ciasteczek należy zmoczyć dłonie w wodzie. Następnie nabieramy porcję ciasta i formujemy kulkę, którą spłaszczamy i przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
- Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół przez 25 minut.