Bułeczki drożdżowe z cebulą to świetny pomysł na drugie śniadanie lub szybką przekąskę. Puszyste i delikatne bułeczki, aromatyczny cebulowy farsz i mak to połączenie, obok którego nie da się przejść obojętnie.
Przepis na bułki drożdżowe z cebulą jest bardzo łatwy i nie wymaga wiele pracy. Składniki do ich przygotowania z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. Bułeczki z cebulą są mięciutkie i świeżutkie nawet na drugi dzień po upieczeniu, więc polecam zrobić od razu z podwójnej porcji, bo znikają błyskawicznie.
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CEBULĄ PRZEPIS
Składniki / 6 szt.
Ciasto drożdżowe
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 30 g miękkiego masła
- 4 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka soli
Nadzienie
- 3 duże cebule
- 2 łyżeczki maku
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- 1 żółtko
Przygotowanie
- Do miski wsypuję mąkę, wbijam jajko i dodaję suche drożdże, cukier, sól, masło oraz letnie mleko. Wyrabiam elastyczne ciasto. Następnie naczynie z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
- Cebule obieram i kroję w piórka i wrzucam na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Przyprawiam solą oraz pieprzem i krótko podsmażam, aby cebula zmiękła.
- Z wyrośniętego ciasta robię wałek. Dzielę go na 6 części i z każdego z nich formuję okrągły placek. Na środek każdego placka nakładam porcję cebuli, a brzegi smaruję żółtkiem.
- Bułeczki przekładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, posypuję je makiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez 20 minut do zarumienienia.