Bułeczki drożdżowe z cebulą

Bułeczki drożdżowe z cebulą to świetny pomysł na drugie śniadanie lub szybką przekąskę. Puszyste i delikatne bułeczki, aromatyczny cebulowy farsz i mak to połączenie, obok którego nie da się przejść obojętnie.

Przepis na bułki drożdżowe z cebulą jest bardzo łatwy i nie wymaga wiele pracy. Składniki do ich przygotowania z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. Bułeczki z cebulą są mięciutkie i świeżutkie nawet na drugi dzień po upieczeniu, więc polecam zrobić od razu z podwójnej porcji, bo znikają błyskawicznie.

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CEBULĄ PRZEPIS

Składniki / 6 szt.

Ciasto drożdżowe

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 30 g miękkiego masła
  • 4 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli

Nadzienie

  • 3 duże cebule
  • 2 łyżeczki maku
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • 1 żółtko

Przygotowanie

  1. Do miski wsypuję mąkę, wbijam jajko i dodaję suche drożdże, cukier, sól, masło oraz letnie mleko. Wyrabiam elastyczne ciasto. Następnie naczynie z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.

  2. Cebule obieram i kroję w piórka i wrzucam na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Przyprawiam solą oraz pieprzem i krótko podsmażam, aby cebula zmiękła.

  3. Z wyrośniętego ciasta robię wałek. Dzielę go na 6 części i z każdego z nich formuję okrągły placek. Na środek każdego placka nakładam porcję cebuli, a brzegi smaruję żółtkiem.

  4. Bułeczki przekładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, posypuję je makiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez 20 minut do zarumienienia.
Bułeczki drożdżowe z cebulą przepis
Przepis na bułeczki drożdżowe z cebulą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 50

Udostępnij!