Bułeczki z pieczarkami i cebulą

Dziś mam dla was przepis na przepyszne i cudownie pachnące bułeczki z pieczarkami i cebulą. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego nie powinny stanowić problemu nawet dla osób, które na co dzień niewiele gotują.

Bułeczki z pieczarkami i cebulą to świetna opcja na śniadanie, kolację czy też w ciągu dnia, kiedy chcemy „wrzucić coś na ząb”. Bułeczki są mięciutkie i puszyste, a farsz aromatyczny i bardzo smaczny. Całość smakuje po prostu obłędnie! Zachęcam do wypróbowania.

BUŁECZKI Z PIECZARKAMI I CEBULĄ PRZEPIS

Składniki

Rozczyn

  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz

  • 300 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka oliwy

Dodatkowo

  • jajko do posmarowania

Przygotowanie

1. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.

2. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn i dodać sól, roztopione masło oraz jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

3. W tym czasie przygotować farsz. Cebule obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie wrzucić pokrojone pieczarki i całość dusić do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Pod koniec całość doprawić solą oraz pieprzem.

4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 6 części. Z każdego kawałka uformować placuszka i układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć porcję farszu. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.

5. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 20-25 minut, funkcja grzania góra-dół.

bułki z pieczarkami
Bułki z pieczarkami i cebulą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 4

Udostępnij!