Dziś mam dla was przepis na przepyszne i cudownie pachnące bułeczki z pieczarkami i cebulą. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego nie powinny stanowić problemu nawet dla osób, które na co dzień niewiele gotują.
Bułeczki z pieczarkami i cebulą to świetna opcja na śniadanie, kolację czy też w ciągu dnia, kiedy chcemy „wrzucić coś na ząb”. Bułeczki są mięciutkie i puszyste, a farsz aromatyczny i bardzo smaczny. Całość smakuje po prostu obłędnie! Zachęcam do wypróbowania.
BUŁECZKI Z PIECZARKAMI I CEBULĄ PRZEPIS
Składniki
Rozczyn
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 30 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
Farsz
- 300 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 1 łyżka oliwy
Dodatkowo
- jajko do posmarowania
Przygotowanie
1. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
2. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn i dodać sól, roztopione masło oraz jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. W tym czasie przygotować farsz. Cebule obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie wrzucić pokrojone pieczarki i całość dusić do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Pod koniec całość doprawić solą oraz pieprzem.
4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 6 części. Z każdego kawałka uformować placuszka i układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć porcję farszu. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.
5. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 20-25 minut, funkcja grzania góra-dół.